Halaman

Terima kasih Jadi Kawan Blogger Saya

Selasa, 5 Julai 2011

Subhanallah!! Ada Sungai Di Dalam Laut

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum kawan-kawan yang di kasihi.

Saya ingin berkongsi satu N3 dari Blog Uztaz Halim DISINI mengenai sungai di dalam laut.

Dah lama saya dengar cerita ni, tapi saya tak pulak terjumpa kisahnya secara jelas. Jom kita sama-sama menyaksikan kebesaran ciptaan Allah ini.

Subhanallah .. ada sungai dalam laut !!

Maha Suci Allah yang Maha Menciptakan Sungai dalam Laut

“Akan Kami perlihatkan secepatnya kepada mereka kelak, bukti-bukti kebenaran Kami di segenap penjuru dunia ini dan pada diri mereka sendiri, sampai terang kepada mereka, bahwa al-Quran ini suatu kebenaran. Belumkah cukup bahwa Tuhan engkau itu menyaksikan segala sesuatu. ” (QS Fushshilat : 53)


“Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan) ; yang ini tawar lagi segar dan yang lain masin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalangi.” (Q.S Al Furqan:53)


Jika Anda termasuk orang yang gemar menonton rancangan TV `Discovery’ pasti kenal Mr.Jacques Yves Costeau , ia seorang ahli oceanografer dan ahli selam terkemuka dari Perancis. Orang tua yang berambut putih ini sepanjang hidupnya menyelam ke perbagai dasar samudera di seantero dunia dan membuat filem dokumentari tentang keindahan alam dasar laut untuk ditonton di seluruh dunia.

Pada suatu hari ketika sedang melakukan eksplorasi di bawah laut, tiba-tiba ia menemui beberapa kumpulan mata air tawar-segar yang sangat sedap rasanya kerana tidak bercampur/tidak melebur dengan air laut yang masin di sekelilingnya, seolah-olah ada dinding atau membran yang membatasi keduanya.


Fenomena ganjil itu memeningkan Mr. Costeau dan mendorongnya untuk mencari penyebab terpisahnya air tawar dari air masin di tengah-tengah lautan. Ia mulai berfikir, jangan-jangan itu hanya halusinasi atau khayalan sewaktu menyelam. Waktu pun terus berlalu setelah kejadian tersebut, namun ia masih tak mendapatkan jawapan yang memuaskan tentang fenomena ganjil tersebut.

Sampai pada suatu hari ia bertemu dengan seorang profesor Muslim, kemudian ia pun menceritakan fenomena ganjil itu. Profesor itu teringat pada ayat Al Quran tentang bertemunya dua lautan ( surat Ar-Rahman ayat 19-20) yang sering diidentitikan dengan Terusan Suez . Ayat itu berbunyi “Marajal bahraini yaltaqiyaan, bainahumaa barzakhun laa yabghiyaan.. .” Artinya: “Dia biarkan dua lautan bertemu, di antara keduanya ada batas yang tidak boleh ditembus.” Kemudian dibacakan surat Al Furqan ayat 53 di atas.

Selain itu, dalam beberapa kitab tafsir, ayat tentang bertemunya dua lautan tapi tak bercampur airnya diertikan sebagai lokasi muara sungai, di mana terjadi pertemuan antara air tawar dari sungai dan air masin dari laut. Namun tafsir itu tidak menjelaskan ayat berikutnya dari surat Ar-Rahman ayat 22 yang berbunyi “Yakhruju minhuma lu’lu`u wal marjaan” ertinya “Keluar dari keduanya mutiara dan marjan.” Padahal di muara sungai tidak ditemukan mutiara.

Terpesonalah Mr. Costeau mendengar ayat-ayat Al Qur’an itu, melebihi kekagumannya melihat keajaiban pemandangan yang pernah dilihatnya di lautan yang dalam. Al Qur’an ini mustahil disusun oleh Muhammad yang hidup di abad ke tujuh, suatu zaman saat belum ada peralatan selam yang canggih untuk mencapai lokasi yang jauh terpencil di kedalaman samudera. Benar-benar suatu mukjizat, berita tentang fenomena ganjil 14 abad yang silam akhirnya terbukti pada abad 20. Mr. Costeau pun berkata bahawa Al Qur’an memang sesungguhnya kitab suci yang berisi firman Allah, yang seluruh kandungannya mutlak benar. Dengan seketika dia pun memeluk Islam.


Maha Suci Allah yang Maha Menciptakan Sungai dalam Laut

Allahu Akbar…! Mr. Costeau mendapat hidayah melalui fenomena teknologi kelautan. Maha Benar Allah yang Maha Agung. Shadaqallahu Al `Azhim.

Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yang dikaratkan oleh air.” Bila seorang bertanya, “Apakah caranya untuk menjadikan hati-hati ini bersih kembali?” Rasulullah s.a.w. bersabda, “Selalulah ingat mati dan membaca Al Quran.”


Jika anda seorang penyelam, maka anda harus mengunjungi Cenote Angelita, Mexico. Disana ada sebuah gua. Jika anda menyelam sampai kedalaman 30 meter, airnya air segar (tawar), namun jika anda menyelam sampai kedalaman lebih dari 60 meter, airnya menjadi air asin, lalu anda dapat melihat sebuah “sungai” di dasarnya, lengkap dengan pohon dan daun daunan.


Setengah pengkaji mengatakan itu bukanlah sungai biasa, Ia adalah lapisan hidrogen sulfida, nampak seperti sungai… luar biasa bukan? Lihatlah betapa hebatnya ciptaan Allah SWT.

Segala yang difirmankan Allah dalam Al quran telah banyak dapat dibuktikan dengan kecanggihan sains dan teknologi. Sesungguhnya Allah swt menjadikan sesuatu didunia ini ada sebab musabab supaya dijadikan iktibar oleh kita hambanya, tidak ada yang mustahil jika Allah mahu.

17 ulasan:

shameel Iskandar berkata...

Subhanallah.
INilah tanda kebesaran Allah. bukti- bukti sebegini seharusnya menyebabkan kita lebih lama bersujud dan lebih akrab dgn-Nya.

Allah Maha Besar.

sis intan berkata...

salam kak Ani, sy pun ada dapat emel tentang sungai ni tak lama dulu. mmg menakjubkan.

moga kak Ani sihat sokmo.

Kakzakie berkata...

"Kunfayun" Jika Allah berkata jadilah maka akan jadilah ia. Tiada siapa dapat menyangkal akan apa juga yg tersirat dlm kandungan Al-Quran sebagai kalam suci yg di dalamnya terkandung segalanya....

zulkbo berkata...

salam..
subhanallah..
maha suci Allah
yang menjadikan
langit dan bumi
dan di antaranya

Zaitun berkata...

Subhanallah...itulah kebesaranNya yang tak akan ada sesiapa boleh menandingiNya.

Nur-nba berkata...

Subhanallah.. Betapa besar kekuasaan Allah..
Nur pernah dapat forward emel tentang entri akak ni dari rakan..

Cikli berkata...

tanda2 kekuasaan Allah untuk orang yang berfikir

iza berkata...

Assalam..
Subhanallah...

Kunang-Kunang berkata...

Waalaikumussalam Shameel,

Alhamdulillah dengan penemuan sungai dalam laut ni Mr. Costeau dapat hidayah memeluk agama islam.

Kunang-Kunang berkata...

Kak ani dulu dah pernah tengok youtubenya, tapi teksnya baru ni baca.

Apa khabar Intan.

Kunang-Kunang berkata...

Saudara Zulkbo,

Allah maha kaya.

Kunang-Kunang berkata...

Zai,

Pada abab ke 20 ni lepas satu, satu kita mereka menjumpa kebenaran apa yang difirman Allah dan Al quran.

Kunang-Kunang berkata...

Nur-nba,

Pada siapa yang menelitinya akan menyedari kebesaran Allah.

Kunang-Kunang berkata...

CikLi,

Pada yang berfikir dan melihat kebenaran Al Quran.

Kunang-Kunang berkata...

Iza,

Allah pencipta yang agong.

Kunang-Kunang berkata...

Waalaikumussalam Kakzakie,

Yer kunfayakun, dia boleh menjadi sesuatu yang dikehendakinya sepantas itu.

Aziela berkata...

Assalam.... Terima kasih atas perkongsian ini. Saya follow.