Halaman

Terima kasih Jadi Kawan Blogger Saya

Ahad, 6 September 2009

Iman Semut Vs Iman Manusia.

IMAN SEMUT...

Di zaman Nabi Allah Sulaiman berlaku satu peristiwa, apabila Nabi Allah Sulaiman nampak seekor semut melata di atas batu; lantas Nabi Allah Sulaiman merasa hairan bagaimana semut ini hendak hidup di atas batu yang kering di tengah-tengah padang pasir yang tandus. Nabi Allah Sulaiman pun bertanya kepada semut: "Wahai semut apakah engkau yakin ada makanan cukup untuk kamu".

Semut pun menjawab: "Rezeki di tangan ALLAH, aku percaya rezeki di tangan ALLAH, aku yakin di atas batu kering di padang pasir yang tandus ini ada rezeki untuk ku".
Lantas Nabi Allah Sulaiman pun bertanya: "Wahai semut, berapa banyakkah engkau makan? Apakah yang engkau gemar makan? Dan banyak mana engkau makan dalam sebulan?"
Jawab semut: "Aku makan hanya sekadar sebiji gandum sebulan".

Nabi Allah Sulaiman pun mencadangkan: "Kalau kamu makan hanya sebiji gandum sebulan tak payah kamu melata di atas batu, aku boleh tolong". Nabi Allah Sulaiman pun mengambil satu bekas, dia angkat semut itu dan dimasukkan ke dalam bekas; kemudian Nabi ambil gandum sebiji, dibubuh dalam bekas dan tutup bekas itu. Kemudian Nabi tinggal semut didalam bekas dengan sebiji gandum selama satu bulan. Bila cukup satu bulan Nabi Allah Sulaiman lihat gandum sebiji tadi hanya dimakan setengah sahaja oleh semut, lantas Nabi Allah Sulaiman menemplak semut: "Kamu rupanya berbohong pada aku!. Bulan lalu kamu kata kamu makan sebiji gandum sebulan, ini sudah sebulan tapi kamu makan setengah".

Jawab semut: "Aku tidak berbohong, aku tidak berbohong, kalau aku ada di atas batu aku pasti makan apapun sehingga banyaknya sama seperti sebiji gandum sebulan, kerana makanan itu aku cari sendiri dan rezeki itu datangnya daripada Allah dan Allah tidak pernah lupa padaku. Tetapi bila kamu masukkan aku dalam bekas yang tertutup, rezeki aku bergantung pada kamu dan aku tak percaya kepada kamu, sebab itulah aku makan setengah sahaja supaya tahan dua bulan. Aku takut kamu lupa".

Itulah Iman Semut!!


IMAN MANUSIA??

Di zaman Imam Suffian, ada seorang hamba Allah yang kerjanya mengorek kubur orang mati. Kerja korek kubur orang mati bukan kerja orang ganjil. Bila ada orang mati, mayat terpaksa ditanam, oleh itu kubur perlu digali dulu. Tetapi yang ganjil mengenai hamba Allah ini ialah dia tidak gali kubur untuk tanam mayat.Sebaliknya apabila orang mati sudah ditanam, waris sudah lama balik ke rumah dan Munkar Nakir sudah menyoal, barulah penggali ini datang ke kubur untuk korek balik. Dia nak tengok macam mana rupa mayat setelah di "interview" oleh Munkar Nakir. Dia korek 1 kubur, 2 kubur, 3 kubur, 10 kubur, 50 kubur sampai 100 kubur. Lepas itu, penggali pergi kepada Imam Suffian dan bertanya kepadanya: "Ya Imam, kenapakah daripada 100 kubur orang Islam yang aku gali, dua sahaja yang mana mayat di dalamnya masih berhadap kiblat. Yang 98 lagi sudah beralih ke belakang?".

Jawab Imam Suffian: Diakhir zaman hanya 2 dari 100 umat Islam yang percaya rezeki itu di tangan Allah. 98 orang lagi tidak percaya bahawa rezeki di tangan Tuhan".


Aku petik cerita ini dari http://www.mdarulquran.net.my. Allah telah berkali-kali berfirman dalam Al-Quran DIAlah pemberi rezeki. Tapi kenapa kita masih ragu.

6 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Salam kak Hanim thanx for the great info. Dah byk kali tggl komen kat blog kak ni tp slalu failed. Kali ni hrp2 success :)

Kunang-Kunang berkata...

Sekarang dah ok, tapi akak kena cek inbox. Tak tau kenapa tak macam dulu, selepas send terus appear. Macam mana nak buat nak jadi macam tu balik. Dah berulang-ulang tengok setting tapi tak jadi jugak.

Tanpa Nama berkata...

Kak hanim tgk kat "comment verification" kat setting tu... klik "never".

Kunang-Kunang berkata...

Intan, masaalahnya blog akak ni settingnya dalam BM, itu yg tak berapa pandai tu. Rupanya 'comment verification' tu dalam BM Penyederhaan Ulasan. Akak dah pinda kepada 'Jangan sesekali (nverlah kot). Harap kali ni berjaya.

Terima kasih. Itulah kita biasa dengan BI bila dgn IT, bila BM bingong sikit.

pakndak berkata...

assalamualaikum. kiasah semut tue ngan Nabi Allah s.w.t Sulaiman pakndak biasa dengaq, sedap cita tue, yang hadith tue pakndak belum pernah jumpa, jadi pakndak nak mintak izin untuk copy hadith tue untuk paste dlm mana2 social network.

Kunang-Kunang berkata...

Silakan Pakndak. Mungkin dengan cara itu, kita dapat tahu kedudukan sebenar hadith itu.