Halaman

Terima kasih Jadi Kawan Blogger Saya

Khamis, 30 April 2009

Masuk Hospital

Abang (suami ku) telah 4 hari masuk wad. Kesian dia. Tadi semasa aku tinggalkan dia untuk pulang sekejap ke rumah dia nampak segar dan sihat sikit. Tak tahulah berapa lama lagi di akan berada di hospital tu. Dia dimasukkan ke sebuah hospital swasta di Shah Alam ni.
Semenjak kami kembali dari Mekah untuk menunaikan umrah kira-kira 3 minggu yang lalu batuknya makin menjadi-jadi. Semasa di tanah suci tu hanya dia seorang yang diserang selsema dan batuk. Aku dan 3 orang anak ku Alhamdulillah sihat diberikan Allah.
Pagi isnin baru ni aku nampak abang batuk dengan teruknya hingga bergegar seluruh badan. Aku yang mendengar ni pun rasa sakit. Dah berkali-kali suruh jumpa doktor. Tapi dah semula jadi dia jenis yang tak berapa gemar jumpa doktor, dia asyiklah bertangguh. Dia cuma minum ubat batuk yang dibeli dikedai.
Pagi tu aku juga nampak dia berpeluh-peluh dan seolah-olah kena asma. Nampak tercungap-cungap. Aku paksa dia jumpa doktor. Aku pandu kereta dan bawa dia ke salah sebuah hospital swasta yang terdekat dengan rumah. Di hospital sesak nafasnya makin menjadi. Pihak hospital terus bagi dia oksigen. Tak sangka pulak akan begini jadinya.
Apabila di ambil tekanan darahnya. Uhhhhhh 250/115. Terperanjat besar dibuatnya. Dia tak pernah ada darah tinggi atau kencing manis. Sakit yang dia selalu tanggung ialah gout. Doktor kata mungkin penyakit ni dah lama tapi dia tak tahu. Entahlah, selalunya tiap kali doktor cek BP selalu doktor kata berjaga-jaga.
Rupanya bukan BP saja yang tinggi. Jantung dia juga bengkak. Paru-paru disebelah kanan dijangkitan kuman, paru-paru sebelah kiri berair. Hati dia juga bengkak. Seriusnya. Bergenang air mata aku bila doktor panggil aku beritahu yang abang kena masuk wad. Tak boleh tidak. Doktor takut BPnya naik lagi. Aku beritahu anak-anak tentang abah mereka. Aku tahan sebak dihati tak mahu anak-anak bimbang. Tapi air mata aku tetap keluar juga. Ya Allah sembohkanlah dia dengan segera.

Tiada ulasan: